H. Videler, Hanneke Videler en John Videler - Zoetwatervis

Zoetwatervis

de culinaire gids

Een boek van H. Videler, Hanneke Videler en John Videler

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Zoetwatervis, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Hanneke Videler (1944) is geboren in Veghel, getogen in Brussel, opgegroeid in Limburg en volgroeid in Groningen. In binnen- en buitenland deed ze inspiratie op voor haar kookboeken. Eerder verschenen van haar hand ‘Kijken, Lezen, Koken’, een boek met verhalen en grafische kunst en ‘Eetbare Natuur’, een kookboek voor wat in Nederland uit het wild te halen valt.

Voor Zoetwatervis ging Hanneke - samen met haar in vis gespecialiseerde huisbioloog - op studiereis in Europa en verder weg. In restaurantjes in oude stadjes, bij meren en rivieren aten ze de heerlijkste gerechten: zoetwatervis in alle soorten en maten; gekruid, gerookt, gebakken of gekookt. Gastvrije viskwekers gaven proefpakketten mee om in eigen keuken te experimenteren. Binnenvisser Mans Vos en hengelaar Willem Hoving leverden wilde vis uit eigen wateren.

Waarom wordt zoetwatervis hier toch zo weinig gegeten? Gek, want zowel in Nederland als in België wordt die veel gevangen en gekweekt. Onbekend maakt kennelijk onbemind. Daarom is Zoetwatervis, de culinaire gids geschreven. Je kunt nu kennis maken met al dat lekkers.

Het boek bestaat uit een leesdeel en een doedeel.

Het leesdeel beschrijft de geschiedenis van de visvangst, wat weetjes over het zoete water, onze worsteling met de waternatuur en welke rol (sport)vissers daarin spelen. Aquacultuur, de kweek van nieuwe soorten en duurzaamheid komen ook aan bod.
Met een kort en af en toe wat langer verhaal worden bijna veertig consumptievissen uit het zoete water, wild en gekweekt, geïntroduceerd.

Het doedeel legt uit hoe een vis gebouwd is, hoe je graten te lijf gaat en hoe je een vis schubt, schoonmaakt, fileert en nog meer. Na een lijst met twintig verschillende bereidingswijzen volgen ruim 150 recepten, zodat je van al die zoetwatervissen een traktatie kunt maken.
- … serieuze, prachtig uitgevoerde en zeer uitgebreide gids… Ook de receptuur is op alfabet ingedeeld, met verrassende en uitnodigende recepten uit de hele wereld zoals Chinese en Duitse karper, snoekbaars met kappertjes en met rabarber en Hongaarse steur. - ‘Hanneke Videler heeft het ultieme boek (over zoetwatervis) uitgebracht. Tussen de twee harde kaften vind je wat je weten wilt, plus de rest, in 208 voorbeeldig uitgevoerde pagina’s. Videler is niet gronderig, maar grondig en vertelt op compacte, prettige wijze zo ongeveer alles voor wie zoetwatervissen niet als ‘tegenstanders’ in de sport ziet, maar in eetbaarheden. Scherpe informatie over duurzaamheid en economie en een vloed aan uitstekende recepten ronden de zaak af.’ - Leuke, goed uitvoerbare recepten die alfabetisch op naam/receptsoort staan. Een mooi uitgegeven boek, grafisch voorbeeldig verzorgd en geïllustreerd met eenvoudige lijntekeningen van vissen. - Leerzaam en lekker leesvoer. Het maakt je vooral bewust dat we trots mogen zijn op wat er zwemt in de Hollandse binnenwateren en op de rol die vis speelt in onze natuur én cultuur. - … een onmisbaar naslagwerk voor wie meer wil weten over de vele soorten vis die in onze (en soms buitenlandse) wateren zwemmen, maar bij de moderne consument vaak goeddeels onbekend zijn.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken