Wat Ik Gegeten Heb

Op deze blog, die als een receptuitwisseling tussen mij en mijn zus in Zuid Frankrijk begon, zijn ongemerkt zoveel bezoekers gekomen, dat het hoog tijd wordt om me even netjes voorstellen.

Het koken zit ons in de genen. Onze opa en onze moeder waren vooral bedreven in het taartenbakken; haar ultieme droom was het originele recept van de Sachertorte te bemachtigen. We aten toen buitenissigheden die anderen het ergste over onze familie deed vermoeden: stinkende knoflook, beschimmelde worsten, bremzoute vieze visjes. Ach ja, kunstenaarsfamilie. Dat was eind vijftiger jaren.

Mijn zus vertrok naar Frankrijk, waar ze van haar schoonmoeder - ze is nu in de 90 - de kneepjes van de regionale keuken leerde. Ik verhuisde naar Spanje waar ik leerde dat je haantjes, konijnen en eenden vers, dus vooral lévend moest kopen en dat je de kippen in hun krop (maïs) en in hun kont (eieren) moest voelen. En de vissen op de markt moesten echt nog naar adem happen alvorens in de zarzuela te belanden.

Later, toen ik bij de Club Mediterranée werkte, was ik in mijn vrije uurtjes altijd in de keuken te vinden. Dat was in de tijd dat het nog geen Club Med heette en waar de happy few elkaar tegenkwam. Met een decadent aanbod aan oesters, kreeften, hele speenvarkentjes en wat je maar kon bedenken was het een befaamd voedselwalhalla. Ik genoot ervan om in de keuken patissiers aan het werk te zien met Saint Honoré taarten of croissantjes voor het ontbijt. Het enige aanwezige kookboek was de Escoffier zonder plaatjes. Ik herinner me dat er op een dag geen aanvoer van kalfsschnitzels was. We hebben toen haai gepaneerd en geserveerd als Escalopes Milanaises. Niemand die het in de gaten had.

Op mijn reizen in het Verre Oosten heb ik altijd geprobeerd recepten te ontfutselen, vooral in Sichuan en Kanton, mijn twee favoriete Aziatische keukens. Oh ja, en dan hebben mijn zus en ik ook nog een kookcursus in Marrakesh gevolgd – hoog tijd dat ik weer eens Marokkaans ga koken.

Recepten

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Mexicaanse Bowl

Ingrediënten:
bieslook, cayennepeper, crème fraîche, ui, koriander, limoen, mais, olijfolie, paprika, rookworst, vruchtensap, zoete aardappel en zwarte bonen

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Minestrone uit Ollolai

Ingrediënten:
aardappels, basilicum, bladpeterselie, erwten, gedroogde pasta, groenten, olijfolie, pecorino, sperziebonen, bleekselderij, knoflook, tomaten, ui en wortelen

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Griekse witte bonensoep fasolada

Ingrediënten:
cannellinibonen, gedroogde oregano, gehakt, bladpeterselie, ui, ui, laurierblad, limabonen, olijfolie, rode ui, rood pepertje, selderijblad, knoflook, tomaten uit blik en wortels

Toon alle recepten