Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat Ik Gegeten Heb
Op deze blog, die als een receptuitwisseling tussen mij en mijn zus in Zuid Frankrijk begon, zijn ongemerkt zoveel bezoekers gekomen, dat het hoog tijd wordt om me even netjes voorstellen.
Het koken zit ons in de genen. Onze opa en onze moeder waren vooral bedreven in het taartenbakken; haar ultieme droom was het originele recept van de Sachertorte te bemachtigen. We aten toen buitenissigheden die anderen het ergste over onze familie deed vermoeden: stinkende knoflook, beschimmelde worsten, bremzoute vieze visjes. Ach ja, kunstenaarsfamilie. Dat was eind vijftiger jaren.
Mijn zus vertrok naar Frankrijk, waar ze van haar schoonmoeder - ze is nu in de 90 - de kneepjes van de regionale keuken leerde. Ik verhuisde naar Spanje waar ik leerde dat je haantjes, konijnen en eenden vers, dus vooral lévend moest kopen en dat je de kippen in hun krop (maïs) en in hun kont (eieren) moest voelen. En de vissen op de markt moesten echt nog naar adem happen alvorens in de zarzuela te belanden.
Later, toen ik bij de Club Mediterranée werkte, was ik in mijn vrije uurtjes altijd in de keuken te vinden. Dat was in de tijd dat het nog geen Club Med heette en waar de happy few elkaar tegenkwam. Met een decadent aanbod aan oesters, kreeften, hele speenvarkentjes en wat je maar kon bedenken was het een befaamd voedselwalhalla. Ik genoot ervan om in de keuken patissiers aan het werk te zien met Saint Honoré taarten of croissantjes voor het ontbijt. Het enige aanwezige kookboek was de Escoffier zonder plaatjes. Ik herinner me dat er op een dag geen aanvoer van kalfsschnitzels was. We hebben toen haai gepaneerd en geserveerd als Escalopes Milanaises. Niemand die het in de gaten had.
Op mijn reizen in het Verre Oosten heb ik altijd geprobeerd recepten te ontfutselen, vooral in Sichuan en Kanton, mijn twee favoriete Aziatische keukens. Oh ja, en dan hebben mijn zus en ik ook nog een kookcursus in Marrakesh gevolgd – hoog tijd dat ik weer eens Marokkaans ga koken.
Recepten
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Saucijsjes uit de oven met appels & bramen met mosterd-ahornsiroop
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Gerookte forelfilet op de manier van een sterrenrestaurant
- Ingrediënten:
- balsamicoazijn, gerookte forelfilet, olijfolie, roomkaas en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Gevulde Tomaatjes uit de oven
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Gegrilde Broodsalade met Zoete Paprika en Uien
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Appel uit de oven met dulce de leche
- Ingrediënten:
- amandelschaafsel, anijszaad, brandy, groene appel, kaneel, kruidnagel, sherry, suiker en vanille
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Gebakken Taleggio Sandwich Met Abrikozen en Kappers
- Ingrediënten:
- boter, dijonmosterd, fleur de sel, gedroogde abrikozen, kappertjes, noten, olijfolie, rozijnen en taleggiokaas
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Snelle Calamari à la Nigella Lawson
- Ingrediënten:
- fijn griesmeel, inktvis, knoflook, kruidenmix, maïzena, mayonaise en zout
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: New Orleans Koolsalade van Nigella Lawson
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Tomatentaartje van een kapje brood
- Ingrediënten:
- basilicum, knoflook, olijfolie, pesto en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Krokante Flammkuchen met Gerookte Zalm
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Gebakken ei met 'nduja en caciocavallo uit Calabrië
- Ingrediënten:
- boerenbrood, ei, kaas en olijfolie
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Gestoomde Broccoli met boter-mosterd-kappertjessaus
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Tiroler Koolsalade met Spek
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Mexicaanse Bowl
- Ingrediënten:
- bieslook, cayennepeper, crème fraîche, ui, koriander, limoen, mais, olijfolie, paprika, rookworst, vruchtensap, zoete aardappel en zwarte bonen
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Dadel-amandelcake met gemalen kruidnoten of speculaas.
- Ingrediënten:
- amandelmeel, blanke amandelen, eieren, gedroogde vijgen, boter, honing, kruidnoten, rozijnen, sinaasappellikeur, sinaasappels, sinaasappelsap, zout, speculaas, bakpoeder en winterwortel
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Coquilles met pistache-sinaasappelboter
- Ingrediënten:
- coquilles, pistaches, sinaasappel, veldsla en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Kwartel met fruit en pecorino
- Ingrediënten:
- kwartels, olijfolie, pruimen, stoofpeertjes en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Pannenkoekjes met gember, bacon en ahornsiroop
- Ingrediënten:
- bacon, bakpoeder, citroenschil, crème fraîche, gemberpoeder, halfvolle melk, kaneel, lichtbruine basterdsuiker, maple syrup, parmaham, scharrelei, vanille-extract, vanillestokje, zelfrijzend bakmeel, zout en zure room
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Roergebakken Kip met Ketchup
- Ingrediënten:
- cayennepeper, ketchup, knoflook, meel en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Gegrilde steak en Papaya salade
- Ingrediënten:
- arachideolie, biefstuk, chilipeper, gehakt, pinda, koriander, limoensap, papaja, rawit, romaine sla, sojasaus, steak, knoflook, vloeibare honing, waterkers, wortelen en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Gebakken feta met linzen, chili en kruiden
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Polenta met gamba's, venkel en chorizo
- Ingrediënten:
- boter, chilisaus, chilisaus, gamba's, gedroogde tomaten, garnaal, laurierblad, olijfolie, polenta, roomkaas, citroensap, venkel, water, witte peper en zout
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Lauwwarme Asperge-Aarbeiensalade
- Ingrediënten:
- aardbeien, asperges, balsamicoazijn, poedersuiker, olijfolie, rucola en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
"Risotto"van Zonnebloempitten
- Ingrediënten:
- doperwtjes, droge witte wijn, groentebouillon, boter, knoflook, olijfolie, saffraan, ui, zalmsteak en zonnebloempitten