In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.