Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- meer dan 4 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Abrikozensaus

Ingrediënten:
abrikozenchutney, gemberpoeder en room

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Kippenborstfilet "Elvira"

Ingrediënten:
boter, braadkuikenborstfilet, citroen, dille, mayonaise, paprikapoeder, room, sherry, steurgarnaal, tabasco, tomaten en zout

Keuken:
Duits
Soort:
gevogelte
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Andalusische dipsaus

Ingrediënten:
mayonaise, peper, rode paprika uit pot, selderijzout en tomatenpuree

Keuken:
Spaans / Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Haring in remouladesaus

Ingrediënten:
bieslook, citroensap, dragon, ei, mayonaise, olijfolie, peper, peterselie, room, selderijzout, suiker, ui en zoute haring

Keuken:
Duits
Soort:
vis
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Karper in dillesaus

Ingrediënten:
cayennepeper, citroen, citroensap, dille, karper, kruidnagel, laurier, peperkorrels, room, selderijknol, suiker, wortel en zout

Keuken:
Duits
Soort:
azijn / vis
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Vruchtensalade "Exclusief"

Ingrediënten:
aardbeien, ananas, avocado, citroensap, cognac, mango, poedersuiker, sinaasappel, witte wijn en zachtzure appel

Keuken:
Duits
Soort:
vegan / fruit
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Bijgerecht uit Koude keuken:

Kropsla op zijn Amerikaans

Ingrediënten:
artisjokbodems, azijn, dragon, knoflook, olie, prinsessenbonen, sinaasappel, sla, tabasco, witte wijn en zout

Keuken:
Amerikaans
Soort:
salade / vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Jet-set kwark

Ingrediënten:
cayennepeper, dille, gerookte zalm, kaviaar, kwark en slagroom

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / lunch / voorgerecht / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Biefstuk tartaar

Ingrediënten:
augurk, cognac, eidooier, kappertjes, mosterd, olie, selderijzout, sjalot, tabasco, tartaar, tomatenketchup, ui, worcestershiresaus en zout

Soort:
rundvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Pikante salade

Ingrediënten:
asperges, cognac, dragonazijn, ei, gele paprika, groene paprika, olie, peper, sla, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Cocktailballetjes

Ingrediënten:
boter, gekookte ham, gorgonzola, goudse kaas, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper, peterselie, walnoten en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Versierde kaasblokjes 10

Ingrediënten:
appenzeller, edammer, emmentaler, gorgonzola, goudse kaas, groene olijf, gruyerekaas, roquefort, smeerkaas, tilsiter en tomaat

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Gepekelde rundertong op z'n Engels

Ingrediënten:
artisjokharten uit blik, bleekselderij uit blik, citroensap, doperwten, ei, gepekelde rundertong, munt, olie, peterselie, suiker, tomaten, witte peper, yoghurt en zout

Keuken:
Brits
Soort:
orgaanvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Brood met radijs

Ingrediënten:
boter, peper, radijs, selderijboter en witbrood

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Oesters in grapefruit

Ingrediënten:
grapefruits, grapefruitsap, japanse oesters uit blik, rode paprika uit pot, room, selderijknol, suiker, tabasco, tomatenketchup, worcestershiresaus en zout

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Toon alle 692 recepten in dit boek