Ingemaakte perzik
Een recept van Najat Kaanache.
U vindt dit recept op pagina 44 in NAJAT .
- Keuken:
- Marokkaans
- Soort:
- vegan / fruit / conserven
Ingrediënten
Bestel op ah.nlBereidingswijze
Als meisje droomde ik over de smaak van vanille. Deze perziken smaken perfect bij vanille-ijs.
Ingrediënten
26 middelgrote, rijpe perziken
1 tl baksoda
110 g suiker
125 ml witte azijn
¼ tl zeezout
ook nodig:
grote kom ijswater
1 grote (weck)pot (of meerdere kleine)
Kerf met een scherp mes een kruis in de onderkant van de perziken. Doe ruim water en de baksoda in een grote pan en breng aan de kook. Blancheer de perziken 10 seconden en dompel ze dan onder in een bak ijswater. Pel de perziken zodra ze zijn afgekoeld. Laat ze 20 minuten rusten in een vergiet.
Leg de perziken weer in de pan, bestrooi ze met suiker en schud ze om. Laat afgedekt 24 uur rusten.
Voeg na 24 uur de azijn en het zout toe met zoveel water dat de perziken onderstaan. De suiker is inmiddels opgelost. Breng alles op laag vuur aan de kook en kook 2 minuten totdat de perziken zacht zijn. Schep de perziken, zonder het vocht, in de pot(ten).
Breng de overgebleven vloeistof opnieuw aan de kook en laat 6-8 minuten inkoken tot een siroop. Giet die over de perziken tot 2 cm onder de rand van de pot. Roer eventuele luchtbellen tussen de perziken met een lepel uit de vloeistof.
Maak de opening van de potten schoon met een natte keukendoek en sluit goed af. Als je een weckpot gebruikt, kook die dan 25 minuten (zie de uitleg op blz. xxx). Gebruik je een pot met metalen deksel, laat die dan afkoelen.
Controleer na 24 uur of de pot goed afgesloten is. Zet de perziken weg op een koele, rustige plek. Je kunt ze dan tot wel zes maanden bewaren. Mocht een van de potten niet goed afgesloten zijn, bewaar die dan meteen in de koelkast en gebruik die als eerste.
Aantekeningen bij dit recept
Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit recept door gebruikers.