Wij maken uw kookboeken, zoals Dr. Atkins’ nieuwe dieet revolutie, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.
Gewicht verliezen met het Atkins-dieet is ook in Nederland weer populair. Na de enorme opleving in de VS en Engeland, is ook hier opnieuw veel aandacht voor Atkins’ ideeën: de basisgedachte van zijn dieet is dat men het eten van koolhydraten drastisch terugbrengt en de nadruk legt op eiwitten en vetten. Populair gezegd: geen boterhammen, maar wel eieren met spek. Robert C. Atkins is bekend van zijn dieet, dat in de eerste versie (Atkins’ Dieetrevolutie) al in de zeventiger jaren populair was. Na een herziening in 1992, heeft hij in 2002 zijn standaardwerk opnieuw volledig herschreven, waarbij hij medische onderzoeksresultaten en nieuwe recepten heeft toegevoegd. In 2003 overleed Dr. Atkins na een val op straat.
Aantekeningen
bij dit boek
Atkins dieetrevolutie is inmiddels culinaire geschiedenis. Het origineel dateert uit 1992, de Nederlandse vertaling is van 2004. Atkins zelf is in 2003 gestorven.
Koolhydraatarme diëten zijn nog steeds populair zodat ook dit boek relevant blijft. Het is wat mij betreft wel jammer dat het zo nadrukkelijk commercieel is wat blijkt uit het opnemen in de recepten van producten onder zijn eigen merknaam, bv. Atkins Bake Mix. Gezien de beperkte beschikbaarheid heb ik het recept daarvoor van het internet geplukt en opgenomen in de index.
Sommige door Atkins aanbevolen ingrediënten zijn op z’n minst twijfelachtig. Ik kan mij bijvoorbeeld niets voorstellen bij suikervrije ahornsiroop of (sic) suikervrije rietsuikersiroop. Allebei producten met een natuurlijk suikergehalte dat weinig onderdoet voor zuivere kristalsuiker. De claim van fabrikanten die dit aanbieden klinkt een beetje als suikervrije suiker. Het zal ongetwijfeld mogelijk zijn om een deel van de natuurlijke suikers te vervangen door alternatieve – al dan niet synthetische – zoetstoffen, maar of dat leidt tot een veel gezonder product (en of het lekker is) blijft de vraag. Mijn advies zou zijn om, als je suikers wil vermijden, recepten die vragen om te veel suiker gewoon niet te gebruiken.
Tot slot: Atkins geeft geen bronvermeldingen. Daardoor is het vaak gissen naar de herkomst van recepten. De vermelding in de rubriek “Keuken” is dan ook meestal mijn inschatting,
Recepten uit Dr. Atkins' nieuwe dieet revolutie
Een greep uit de 110 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben: