Johannes van Dam en Joop Witteveen - Koks & Keukenmeiden

Koks & Keukenmeiden

Amsterdamse kookboeken uit de gastronomische bibliotheek en de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Een boek van Johannes van Dam en Joop Witteveen

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Koks & Keukenmeiden, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

KOKS EN KEUKENMEIDEN gebruikten ze, Johannes van Dam en Joop Witteveen lezen ze: kookboeken. Waarom nam een arts in de zeventiende eeuw recepten op in zijn medicijn-boeck? Hoe zuinig was de volmaakte en zuinige keukenmeid Aaltje? Wat at de gegoede burgerij in de negentiende eeuw? En wat hebben de kookleraressen aan de eerste huishoudscholen de huisvrouw geleerd? Sinds wanneer komt de traditionele Nederlandse maaltijd - aardappelen, groente, vlees - op tafel? Waarover onderhield de eerste radiokok in de jaren twintig de huisvrouw? Koks & Keukenmeiden geeft uitsluitsel.
Van Dam en Witteveen nemen de lezer mee op een verkenningstocht door de culinaire geschiedenis van Nederland. Aan de hand van hun kookboeken, samengebracht in de Gastronomische Bibliotheek, en van kookboeken uit de collectie van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
En wat doen de hedendaagse chefkoks met de overgeleverde recepten? Robert Kranenborg, van Le Cirque in Scheveningen, kookt kip met garnalen van Aaltje, maar anders. Edwin Kats, van La Rive in Amsterdam, zet een gerecht uit 1593 naar zijn hand. Maar Sal Meijer uit Amsterdam geeft het geheim van zijn viskoekjes niet prijs. En van Wann van de Amsterdamsche Huishoudschool zijn sinds 1910 al meer dan een kwart miljoen kookboeken verkocht. Is haar recept voor Filosoof ook nu nog met goed fatsoen te serveren? Lees het in Koks & Keukenmeiden.
JOHANNES VAN DAM (1946) is al jaren vaste medewerker van Het Parool, Elsevier en het Belgische dagblad De Morgen en schrijft ook elders over gastronomische onderwerpen. Zijn naslagwerk Dedikkevandam is een enorme bestseller.
JOOP WITTEVEEN (1928) publiceerde als culinair historicus en kookboekenbibliograaf diverse artikelen. Met Bart Cuperus publiceerde hij de Bibliotheca gastronomica, de grote bibliografie over eten en drinken in Nederland en Belgi br>Over Dedikkevandam schreef de pers:
Van veel boeken wordt geschreven dat ze ‘onmisbaar zijn in de keuken’. Voor dit boek gaat de kwalificatie echt op - liefst binnen handbereik van het fornuis. ‘Dedikkevandam’ is een culinaire goudmijn vol kennis en recepten. Als het gaat om deskundigheid over eten, kan niemand in Nederland in zijn schaduw staan. DE VOLKSKRANT
Een boek dat iedere liefhebber van lekker eten en van cultuur en van geschiedenis in zijn boekenkast moet hebben staan. Of beter nog, immer opengeslagen moet hebben liggen op de keukentafel. Van de inhoud kunje blijven smullen. […] Leest als een roman. HET PAROOL
Van Dam is een onvermoeibaar strijder voor de waarheid op het bord, in de keuken en op papier. […] Een pracht naslagwerk. NRC HANDELSBLAD


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken