Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

De dikke vegetariër

hét standaardwerk met meer dan 2000 vegetarische recepten

Een boek van Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal

We hebben 3296 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals De dikke vegetariër, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Mark Bittman won tal van prijzen met zijn kookboeken, columns, blogs en televisieprogramma’s. Zijn boodschap is simpel: ‘Eet minder dierlijke producten, geraffineerde suiker en junkfood. En eet meer plantaardige producten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat.’

Deze Nederlandstalige editie van Bittmans veel geprezen How to cook everything vegetarian heeft de titel De dikke vegetariër meegekregen omdat het het dikste en meest uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld is. Het is hét standaardwerk van de vegetarische keuken dat simpele antwoorden geeft op alle vragen die zich bij koken zonder vlees kunnen voordoen. Of je nu gewoon een in alle opzichten lekkere, verantwoorde en gezonde maaltijd wilt bereiden of je bent een doorgewinterde vegetariër, in beide gevallen zul je blij verrast zijn met de maar liefst 2000 recepten uit alle windstreken die je in dit boek vindt.

‘Mark Bittman rekent in deze goed doordachte ode aan de tuin en de natuur af met massaproductie. De combinatie van diepgravend onderzoek, smakelijk gebrachte informatie en verrukkelijke makkelijk te maken recepten is Marks kracht. Alles wat ik wil koken vind ik hier, van kikkererwtenfriet tot kaassoufflés.’ - Mario Batali, chef, ondernemer, kookboekenschrijver

‘Van gerechten die zo fantastisch smaken, zou je niet denken dat ze zo gezond zijn. Mark Bittman levert het overtuigende bewijs dat vegetarisch eten leuk is.’ - Dr. Mehmet Oz, vaste deskundige bij Oprah en auteur van You: de gebruiksaanwijzing van je eigen lichaam

‘De dikke vegetariër is het meest complete ideeënboek op het gebied van lekker koken zonder vlees, vis en gevogelte. Dit is de wensdroom van iedereen die dol is op dieren, maar ze niet op z’n bord wil!’ - Antoinette Hertsenberg, programmamaker en initiatiefnemer van het online platform www.devegetarier.nl; co-auteur van de bestseller Vegeterranean en auteur van De dunne vegetariër.

Noot van de indexeerder van dit boek:

Bittman heeft een encyclopedisch kookboek geschreven over vegetarisch (en soms veganistisch) koken. De manier van werken van Bittmann heeft als nadeel dat hij, in bijna elk recept, keuzemogelijkheden geeft. Er moeten dus meerdere optie worden opgenomen in de ingrediëntenlijstjes.

Ook geeft Bittmann voor veel recepten, in aparte lijstjes, alternatieve combinaties en varianten. Voor zover ingrediënten betreft die een recept kunnen aanvullen zijn deze varianten allemaal als afzonderlijke recepten vermeld.

Bij veel recepten staat voor het belangrijkste ingrediënt (meestal een groente of fruit vermeld welke andere groenten je in het recept kunt gebruiken. Om te voorkomen dat deze index nog 3 keer groter wordt heb ik die varianten (meestal) weggelaten. (Deze alternatieven worden ook niet vermeld in de register van het boek.)

De lijstjes waarin Bittmann het omgekeerde doet; aangeven in welk ander recept een bereiding een toevoeging zou kunnen zijn, heb ik niet in de index opgenomen.

Twee waarschuwingen:

1 deze index is gemaakt aan de hand van de oorspronkelijke Amerikaanse editie. Er kunnen daardoor wat verschillen zijn tussen mijn interpretatie, en die in de Nederlandse-editie

2 Amerikaanse knoflook is veel minder sterk van smaak dan de knoflook die wij in Europa gewend zijn. Voorzichtigheid bij het overnemen van aangegeven hoeveelheden is dus geboden.

Tot slot:

Als omnivoor heb ik er moeite mee de recepten in te delen qua recepttype en gang. Veel gerechten die vermoedelijk als hoofdgerecht bedoeld zijn passen in mijn culinair referentiekader eerder als bijgerecht. Ik heb dus, daar waar de auteur dat zelf niet heeft aangegeven, meerdere mogelijkheden aangegeven of simpelweg gegokt. Verbeteringen op dit punt door doorgewinterde vegetariërs zijn zeer welkom.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit De dikke vegetariër

Een greep uit de 3296 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / voorgerecht uit De dikke vegetariër:

Indiaase stijl pompoensoep

Ingrediënten:
boter, butternutpompoen, calabaza pompoen, druivenpitolie, eikelpompoen, gember, groentebouillon, kabochapompoen, kerriepoeder, knoflook, kokosmelk, koriander, lente-ui, maïsolie, pompoen, reuzepompoen, turkse muts, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Indiaas
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Tomaat in perkament

Ingrediënten:
boter, majoraan, olijfolie, olijven, prei, tomaat in blik, zout en zwarte peper

Keuken:
Internationaal
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Basisrecept uit De dikke vegetariër:

Groene currypasta

Ingrediënten:
arachideolie, citroengras, galanga, gemberwortel, groene chilipeper, kaffirlimoenblad, knoflook, komijnzaad, koriandersteeltjes, korianderwortel, korianderzaad, kurkuma en sjalotjes

Keuken:
Aziatisch
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Witte lasagne

Ingrediënten:
bechamelsaus, boter, groente, lasagnevellen, olijfolie, parmezaanse kaas, spinazie en verse pasta

Keuken:
Italiaans
Soort:
pasta/noodles / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / nagerecht / traktatie uit De dikke vegetariër:

Kamille-lavendelgranita

Ingrediënten:
kamillethee, lavendelbloemen, suikerstroop en witte basterdsuiker

Keuken:
Internationaal
Soort:
vegan / vegetarisch / granita
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Snack of tussendoortje uit De dikke vegetariër:

Gebakken bonen

Ingrediënten:
chilipeper, kidneybonen, kombu, melassestroop, mosterdpoeder, neutrale olie, pintobonen, tomatenpuree, ui, witte boon, zout en zwarte boter

Keuken:
Japans
Soort:
saus/dressing/jus / vegan / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Bijgerecht uit De dikke vegetariër:

Tomatencustard

Ingrediënten:
ei, eidooier, halfvolle room, koriander, melk, monterey jack kaas, queso fresco, room, tomaten en zout

Keuken:
Internationaal
Soort:
custard / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Tuinbonen met lente-ui

Ingrediënten:
anastazibonen, appaloosabonen, bruine linzen, gigantes, groene linzen, kidneybonen, knoflook, lente ui, olijfolie, peper, pintobonen, sojabonen, tuinboon, zout en zwartoogbonen

Keuken:
Italiaans
Soort:
peulvruchten / vegan / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Geroerbakte tofoe met paprika of andere groente

Ingrediënten:
arachideolie, gele paprika, gemberwortel, groene paprika, groentebouillon, knoflook, lente ui, neutrale olie, rode paprika, sake, shaoxingwijn, sherry, sojasaus, tofu, ui, water en witte wijn

Keuken:
Aziatisch / Japans
Soort:
vegan / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Japanse bonensla met sla

Ingrediënten:
adzukibonen, citroensap, druivenpitolie, edamamebonen, friséesla, japanse mosterdsla, maïsolie, mesclun, nori, rijstwijnazijn, rode ui, romainesla, rucola, sjalot, tatsoi, zout en zwarte peper

Keuken:
Japans
Soort:
salade / vegan / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / voorgerecht uit De dikke vegetariër:

Romige zuringsoep

Ingrediënten:
boter, groentebouillon, ei, melk, olijfolie, slagroom, zout, zuring en zwarte peper

Keuken:
Internationaal
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Gebakken limabonen alla parmigiana

Ingrediënten:
basilicum, cannellinibonen, edamamebonen, gigantes, kikkererwt, limaboon, olijfolie, paneermeel, parmezaanse kaas, peper, ricotta, tomatensaus, tuinbonen en zout

Keuken:
Zuid Amerikaans
Soort:
peulvruchten / vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Pannenkoek met gekookte granen

Ingrediënten:
bakpoeder, bloem, boter, bruine rijst, couscous, druivenpitolie, ei, gerst, gierst, havermout, khorasantarwe, maïsolie, melk, quinoa, rijst, roggekorrels, suiker, tarwekorrels, wilde rijst en zout

Keuken:
Internationaal
Soort:
pannenkoeken en flensjes / vegetarisch
Toon alle 3296 recepten in dit boek