Koken met kennis
lekkere recepten wetenschappelijk verklaard
Een boek van Eke Marien, Jan Groenewold, Arjan Smalen en Greet Gratema
Welkom op heerlijkzoeken
Wij maken uw kookboeken, zoals Koken met kennis, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.
In 2007 kwam het boek Cook & Chemist van kok Eke Mariën en chemicus Jan Groenewold uit en was direct een doorslaand succes. In hun boek lieten Mariën en Groenewold de wetenschap achter het koken zien. Het idee hierachter was dat je een betere kok wordt, als je begrijpt wat er in je pannen gebeurt.
Samen hebben Mariën en Groenewold tal van tests en onderzoeken gedaan, met steed de achterliggende vraag: hoe krijgen we het lekkerste resultaat? Of het nu gaat om het bakken van de ultieme steak, het frituren van de lekkerste patat of het vangen van aroma’s in sauzen, steeds weer laten zij zich leiden door hun eigen enthousiasme en nieuwsgierigheid en vinden antwoorden op de meest uiteenlopende vragen:
- Waarom wordt biefstuk malser als je hem marineert in kiwi?
- Waarom kun je asperges beter garen in olie dan in water?
- Waarom voeg je bouillon in gedeeltes toe aan risotto?
- Waarom moet je frites schudden tijdens het bakken?
- Waarom plakt pasta gekookt in zout water minder?
- Waarom schift de ene saus wel en de andere niet?
Eke Mariën en Jan Groenewold vormen samen het duo Cook & Chemist. Mariën is culinair freelancer en werkt voor diverse bladen. Hij ontwikkelt receptuur en werkt als foodstylist. Groenewold is universitair wetenschapper en adviseert bedrijven.
Aantekeningen bij dit boek
Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.