Bos op je bord
lexicon van 50 inheemse paddestoelen Met 150 recepten voor de fijnproever
Een boek van Ria Loohuizen, R. Dool en R. Loohuizen
Welkom op heerlijkzoeken
Wij maken uw kookboeken, zoals Bos op je bord, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.
Bos op je bord. Paddestoelen om te plukken en om te eten. Met 150 recepten voor de fijnproever. Ria Loohuizen. Met illustraties van Rein Dool. ‘Sommighe zijn eetbaar; sommighe fenijnigh ende doodelijck’, schreef de Vlaamse geneesheer Dodoens in 1554. Ook oude volksnamen zijn veelzeggend: heksenboleet, duivelsei, kinderen der duisternis… Deze dreigende bewoordingen weerspiegelen de angst die wij in onze cultuur voor deze intrigerende plantengroep hebben. Nederland is het plukken en eten van wilde paddestoelen dan ook weinig in trek. Lange tijd aten we niets anders dan de bleke kweekchampignon, maar gelukkig lijken top- en thuiskoks andere gekweekte en wilde paddestoelen langzaam te herontdekken. Dit boek wil de misvattingen, het onbegrip en de onwetendheid over de paddestoel ontzenuwen. In Bos op je bord worden ruim 50 verschillende soorten paddestoelen behandeld, die stuk voor stuk in ons land geplukt kunnen worden. Behalve een cultuurhistorische verhandeling bevat het boek gedetailleerde beschrijvingen van elke soort en richtlijnen voor het vinden, plukken, schoonmaken en bewaren. De ruim 150 smakelijke recepten, waaronder zelfs enkele desserts, laten zien hoe veelzijdig paddestoelen zijn. Ria Loohuizen heeft haar passies wandelen en koken gecombineerd in een reeks cultuurhistorische boeken over eten uit de natuur. Drie van haar boeken, Vlier in de Fles, Van de Kastanje en Het Rijk van Kwee en Vijg verschenen ook in Engeland.
Aantekeningen bij dit boek
Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.