Frans van Munster en Karin van Munster - Fratello & Sorella

Fratello & Sorella

Een boek van Frans van Munster en Karin van Munster

We hebben 85 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Fratello & Sorella, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Twintig jaar geleden vertrok cellist Frans van Munster voor de olijvenpluk naar Puglia in Zuid-Italië. Hij werd niet alleen verliefd op de streek, maar ook op de Italiaanse Anna. Ze kochten een trullo (een soort iglo van stenen) en zetten er een groot fornuis in. Het leven kon beginnen. Frans bewerkte het land, perste druiven en olijven en schreef ondertussen aan zijn zus Karin over het leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen.

‘Onze plaatselijke roosteraar is zonder twijfel Tonino Zizzi, de boer die hier een paar kilometer vandaan woont. Laatst zaten we buiten bij hem voor het huis een beetje te kletsen, toen er een auto het erf op reed. Daar stapte Tonino Dolce uit. We noemen hem zo vanwege zijn zachte karakter. Hij vroeg me een handje te helpen, want in de kofferbak lag een groot, dood varken.’

En de zus schreef terug. Over lekker eten en koken. En over haar moestuin in de Achterhoek.

‘Gisteren kreeg ik telefoon van de buren verderop. Of ik alsjeblieft wat goudrenetten wilde komen halen. Hoezo alsjeblieft? Dolgraag! Even later stond ik in hun schuur en begreep waarom het verzoek had geklonken als een noodkreet. Waar ik ook keek zag ik appels. Zakken, emmers, kartonnen dozen vol. Oogst kan ook beklemmen.’

In Fratello & Sorella schrijven Frans en Karin een jaar rond: over de lekkerste producten van het seizoen, over koken en over Italië. Met elke maand heerlijke recepten van bekende en minder bekende Italiaanse gerechten.

Frans van Munster (1958) is auteur, olijfboer en cellist. Hij woont met zijn Italiaanse echtgenote in Puglia, een provincie in Zuid-Italië. Over zijn leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen schreef hij het boek Lekkerissimo. Samen met zijn zus Karin schreef hij voor Vrij Nederland de wekelijkse culinaire rubriek Fratello & Sorella.
Karin van Munster (1957) is auteur en juf op een basisschool. Voor het Algemeen Dagblad recenseerde ze hotels en restaurants onder het pseudoniem De Dames Reiziger, samen met Jinke Obbema. Karin woont afwisselend in Amsterdam en in de Achterhoek.

Over Lekkerissimo:
‘Je waant je in Puglia. Risico is wel dat je meteen wilt afreizen naar de hak van de Italiaanse laars, om met eigen ogen de vismarkt in Bari en de witte stad Ostuni te zien, of om de bijzondere bewoners te ontmoeten die je door Frans’ verhalen in korte tijd leert kennen.’ CIAO TUTTI


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Fratello & Sorella

Een greep uit de 85 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Frans van Munster en Karin van Munster - Fratello & Sorella

Recept uit Fratello & Sorella:

Aqua e sale - Water en zout

Ingrediënten:
ansjovis, augurk, basilicum, droge volkorenkadetjes, kappertjes, komkommer, olijfolie, olijven, oregano, rode ui, tomaten en witte ui

Keuken:
Italiaans
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Frans van Munster en Karin van Munster - Fratello & Sorella

Diner / hoofdgerecht uit Fratello & Sorella:

Pasta e fagioli - Bonensoep met pasta

Ingrediënten:
bleekselderij, gedroogde bruine bonen, macaroni, munt, ontbijtspek, parmezaanse kaas, rode wijn, rozemarijn, salie, spaanse peper, tomaten en winterwortel

Keuken:
Italiaans
Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Frans van Munster en Karin van Munster - Fratello & Sorella

Diner / lunch / voorgerecht / hoofdgerecht uit Fratello & Sorella:

Torta slata - Hartige taart

Ingrediënten:
bloem, eidooier, grano duro meel, huttenkase, knoflook, nootmuskaat, ontbijtspek, parmezaanse kaas, ricotta, spinazie en volkorenmeel

Keuken:
Italiaans
Soort:
quiche
Toon alle 85 recepten in dit boek