Jozef Youssef - Moleculair koken

Moleculair koken

kooktechnieken uit de wetenschap voor thuis

Een boek van Jozef Youssef

We hebben 102 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Moleculair koken, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

20 moleculaire kooktechnieken voor thuis

Moleculair koken, bistronomie, moleculaire cuisine, avant-gardecuisine of zelfs cocina de vanguardia - het betekent allemaal hetzelfde: spelen met voedingswetenschap om gerechten op nieuwe manieren smaak en textuur te geven. Koks van toprestaurants over de hele wereld, onder wie Ferran Adrià, Thomas Keller en Heston Blumenthal, hebben in hun zoektocht naar briljante nieuwe gerechten de grenzen van het traditionele koken verlegd.

Tot voor kort was de keuken als laboratorium voorbehouden aan ‘s werelds beste koks, maar nu zijn er steeds meer thuiskoks die met behulp van aangepaste technieken en alledaags keukengerei schuim, gels en fantastische smaakcombinaties maken, die voorheen alleen in sterrenrestaurants te zien waren.

Dit boek laat zien hoe de ervaren thuiskok alle bekende technieken van het moleculair koken zelf in zijn eigen keuken kan uitvoeren. Van sferificatie en het combineren van smaken tot het gebruik van transglutaminase om spectaculaire gerechten te maken - er zijn ontelbare manieren om uw kookkunst te verbeteren.

Inclusief: * Stap-voor-stapfoto’s die u helpen om geavanceerde kooktechnieken zelf in uw eigen keuken uit te voeren * Gids voor het gebruik van professionele hulpmiddelen en tips over hoe u hetzelfde effect kunt bereiken met gewoon keukengerei * Uitleg van 20 technieken, elk voorzien van recepten om uw gasten te imponeren


Aantekeningen bij dit boek

In afwijking van het voorgaande commentaar bij dit boek wijs ik er op dat van de 20 besproken technieken alleen de eerste 9 van recepten zijn voorzien. De overige technieken zijn zo onbereikbaar voor de thuiskeuken door gebruik van bijzondere en dure apparatuur of gevaarlijke componenten (vloeibaar stikstof) dat die in de praktijk zijn voorbehouden aan de professionele keuken. Verder zijn per techniek een drietal recepten gegeven die vrij globaal zijn, maar wel precies genoeg om na te maken. Bij ieder recept zijn vervolgens een paar voorbeelden gegeven van combinaties om het product te presenteren. Ook die presentaties heb ik als recept opgenomen waarbij ik het niet al te nauw heb genomen met de ingrediënten. Bijvoorbeeld door sauzen bij naam als ingrediënt op te geven zonder de bestanddelen te specificeren of door ingrediënten er bij te bedenken op basis van eigen ervaring.
De beschrijving van de technieken op zich is zeer verhelderend en voor zover ik kan beoordelen ook nauwkeurig.

Tot slot: deze index is gebaseerd op de Engelstalige editie "Molecular gastronomy at home" uit 2013 (ISBN 978-1-77085-201-3). Daardoor kunnen er verschillen voorkomen t.o.v. de Nederlandse vertaling omdat ik mijn eigen keuzes heb gemaakt voor de Nederlandse vertaling. Ook de paginanummering kan hier en daar afwijken hoewel vergelijking met de inhoudsopgave op bol.com hooguit kleine verschillen laat zien in de slothoofdstukken van het boek en dus waarschijnlijk niet bij de recepten.

- meer dan 4 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Moleculair koken

Een greep uit de 102 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Jozef Youssef - Moleculair koken

Diner / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit Moleculair koken:

Ossenstaartburger

Ingrediënten:
augurk, barbecuesaus, hamburgerbroodje, jeneverbes, knoflook, laurier, mayonaise, ossenstaart, rode wijn, runderbouillon, rundvlees, sla, tomaat en zout

Een recept uit Jozef Youssef - Moleculair koken

Diner / voorgerecht uit Moleculair koken:

Krabmousse

Ingrediënten:
bieslook, bladgelatine, citroensap, krabconsommé, mayonaise, slagroom, tabasco, water, wit krabvlees, worcestershiresaus, zout en zwarte peper

Soort:
schaal- en schelpdieren
Toon alle 102 recepten in dit boek