Olijf

Olijfbomen hebben zich circa zesduizend jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar Palestina en vandaar naar de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Syrië en Anatolië. Olijven worden volop in landen met een mediterraan klimaat geteeld, warme droge zomers en relatief milde winters zijn een zeer geschikt klimaat. Andere teeltgebieden zijn Australië en Californië waar een gele olijf gekweekt wordt. Er zijn veel soorten olijven met grote en kleine vruchten.

Olijven kunnen in allerlei gerechten verwerkt worden. In Griekenland worden ze veelal met wat feta (geiten- of schapenkaas) gegeten. Verder eet men ze als onderdeel van salades, op pizza’s en andere maaltijden. Veel olijven worden niet ingemaakt, maar door middel van persing tot olijfolie verwerkt.

Albert Heijn heeft een verschillende heerlijke olijven haar assortiment.

Bron: Wikipedia

Foto: Maarten Brouwers // HeerlijkZoeken (CC-BY)

Alternatieve naam: olijven.

Zoek naar olijf in uw eigen kookboeken

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met olijf in uw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoekt u door uw eigen kookboeken, favoriete foodblogs en zelf verzamelde recepten.

De lekkerste olijf recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient olijf:

Een recept uit Tessa Kiros - Ciao Bella

Drinken / aperitief uit Ciao Bella:

Rood en oranje

Ingrediënten:
aperol, campari, olijf, prosecco, sinaasappel, sodawater en witte wijn

Keuken:
Italiaans
Soort:
drank (alcoholisch)
Een recept uit Betina Oostveen

Recept van Betty's Kitchen:

18+ Halloween drankjes

Ingrediënten:
ananas, baileys, champagne, cointreau, cola, gin, grenadine, ijsblokjes, kers, kokosmelk, maraschino, olijf, olijven, perzik, roomkaas, sinaasappel, sinaasappelsap, siroop, slagroom, zwarte olijf en zwarte olijven

Een recept uit Claudia Allemeersch - Thermomix Feest

Diner / voorgerecht uit Thermomix Feest:

Lotte sauce vierge

Ingrediënten:
basilicum, citroensap, gedroogde roze peperkorrels, kurkuma, lange korrelrijst, limoenpeper, lotte, olijf, olijven, schilferzout en sjalot

Soort:
bouillon