Johannes van Dam - Het krokettenboek

Het krokettenboek

Een boek van Johannes van Dam

We hebben 137 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Het krokettenboek, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

De kroket is een typisch Nederlandse lekkernij, wordt vaak gedacht. Dus is het vreemd dat slechts een enkeling zélf kroketten maakt, en bijna niemand zich heeft verdiept in de geschiedenis ervan. Johannes van Dam (1946-2013) deed dat wel, en constateerde dat er weinig producten zijn waarover zo veel historische onzin wordt gedebiteerd. In Het krokettenboek wilde Van Dam alles wat hij wist vastleggen over een van zijn grootste genoegens: de kroket.
Met de research en het schrijven was Van Dam al vele jaren bezig; helaas is het zijn Unvollendete geworden. Joosje Noordhoek en Jonah Freud, beiden goed met hem bevriend, hebben Het krokettenboek op basis van zijn gegevens in 2014 voltooid. Ook voor deze herziene editie in een nieuwe jas hebben Noordhoek en Freud een aantal nieuwe recepten verzorgd.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Het krokettenboek

Een greep uit de 137 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Croquettes - Mariënwerth, 1890

Ingrediënten:
bloem, boter, citroensap, ei, foelie, gelatine, gevogeltevlees, kalfsjus, knolselderij, niervet, peperkorrels, peterselie, vleesbouillon, witbroodkruim, witte wijn en zout

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het krokettenboek:

Surinaamse bakkeljauw fritta

Ingrediënten:
aardappelen, bakkeljauw, ei, frituurolie, groene peper, knoflook, olie, paneermeel, selderijblad, suiker, tomatenpuree, ui en zwarte peper

Keuken:
Surinaams
Soort:
vis
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / lunch / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Garnaalkroketten 2 - Cees Holtkamp, 2010

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, boter, cayennepeper, eidooier, eiwit, fijn paneermeel, gelatine, grof paneermeel, hollandse garnalen, melk, sjalot, slagroom, tabasco, water, witte peper, zonnebloemolie en zout

Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / tapas / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het krokettenboek:

Hamkroketten - Claudia Roden, 2013

Ingrediënten:
bloem, boter, ei, fijn broodkruim, fijn matzemeel, jamón serrano, middelfijn broodkruim, middelfijn matzemeel, nootmuskaat, olijfolie, ongerookte rauwe ham, ui, volle melk, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Spaans
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Gevogeltebouillon

Ingrediënten:
bleekselderij, bouquet garni, gevogeltekarkas, ijswater, knoflook, prei, ui, vleesresten gevogelte, wortel, zout en zwarte peperkorrels

Soort:
bouillon
Toon alle 137 recepten in dit boek