Claudia Roden - De Joodse keuken

De Joodse keuken

achthonderd authentieke recepten uit de diaspora

Een boek van Claudia Roden

We hebben 1047 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals De Joodse keuken, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

De veelzijdigheid en de levendigheid van de Joodse cultuur…

Een monumentaal werk dat de geschiedenis vertelt van het Joodse volk aan de hand van de Joodse keuken. De achthonderd(!) magnifieke recepten, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd, zijn de schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar heeft verzameld uit de diaspora, de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze proefde de gerechten, praatte met koks, met marktkooplui en met mensen die recepten mondeling hebben overgeleverd, en ze luisterde naar de verhalen die u overal in dit boek vindt…


Aantekeningen bij dit boek

Dit boek is geïndexeerd op basis van de eerste druk uit 1996. In 2019 is het opnieuw uitgegeven, volgens het colofon zonder wijzigingen. Naast de prachtige collectie recepten is ook het historische inkijkje in de verschillende joodse gemeenschappen uit de diaspora zeer interessant.
Als niet-jood vond ik het wel moeilijk om verschillende gerechten te ordenen in de klassieke categorieën van hoofd- en bijgerecht, gang of type. De complexe spijswetten plus de vele gerechten die aan specifieke feestdagen en gebeurtenissen worden gekoppeld en de bijzondere bereidingen rondom sabbath leiden er toe dat ik als buitenstaander hier en daar heb moeten gokken. Ik ga er van uit dat de lezer zijn eigen oordeel zal vellen.

- ongeveer 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit De Joodse keuken

Een greep uit de 1047 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Kippensoep met ei

Ingrediënten:
bleekselderij, ei, kippeningewanden, kippenkarkas, peterselie, prei, raapje, selderijblad, soepkip, ui, vermicelli, witte peper, wortel en zout

Keuken:
Asjkenazisch / Joods
Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht uit De Joodse keuken:

Kaaspasteitjes uit Thessaloniki

Ingrediënten:
aardappel, basis piedeeg 1, ei, eidooier, feta, parmezaanse kaas, sesamzaad, witte peper en zout

Keuken:
Turks / Sefardisch / Joods
Soort:
vegetarisch / pastei
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit De Joodse keuken:

Aardappellatkes met ui

Ingrediënten:
aardappel, ei, olie, peterselie, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Asjkenazisch / Joods
Soort:
aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Indiaase linzensoep

Ingrediënten:
bulghur, cayennepeper, citroensap, extra vergine olijfolie, gedroogde chilipeper, kippenbouillon, komijn, kurkuma, peper, rode linzen, runderbouillon, ui, water en zout

Keuken:
Indiaas / Sefardisch / Joods
Soort:
soep/bouillon / rijst
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Gevulde aardappelcakejes met dikke korst

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, ei, frituurolie, gemalen kardemom, kaneel, kardemomzaaddozen, kerrie, komijn, koriander, kruimige aardappels, mager rundergehakt, matsemeel, nootmuskaat, paneermeel, peper, piment, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods / Iraaks
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Bijgerecht uit De Joodse keuken:

Gebakken appel

Ingrediënten:
appel, boter, kaneel, plantaardige olie, suiker en zure room

Keuken:
Asjkenazisch / Joods
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / snack of tussendoortje / nagerecht / dessert uit De Joodse keuken:

Belila - Tarwe of gerst met zoete melk en noten

Ingrediënten:
amandelen, amandelschaafsel, citroensap, honing, kaneel, melk, oranjebloesemwater, parelgort, pistaches, rozijnen, verse tarwe en walnoten

Keuken:
Syrisch / Sefardisch / Joods
Soort:
pasta, rijst, granen en deegwaren / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Mahia - Eau-de-vie

Ingrediënten:
anijszaad, gedroogde dadels, gedroogde vijgen, rozemarijn, rozijnen en venkelzaad

Keuken:
Marokkaans / Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / likeuren en gedestilleerd
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht uit De Joodse keuken:

Torte di erbe - Groene taart

Ingrediënten:
artisjokharten, bloem, boter, doperwten, ei, eiwit, extra vergine olijfolie, margarine, melk, peper, plantaardige olie, spinazie, ui, water en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods / Italiaans
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht uit De Joodse keuken:

Koude kersensoep

Ingrediënten:
brandewijn, citroensap, citroenschil, kaneel, kersen, morellen, rode wijn, suiker, witte wijn en zure room

Keuken:
Hongaars / Joods
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Bijgerecht / snack of tussendoortje uit De Joodse keuken:

Salade van rauwe groenten op zuur

Ingrediënten:
bleekselderij, bloemkoolroosjes, courgette, extra vergine olijfolie, raapjes, wijnazijn, wortel en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / pickles
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Krupnik - Paddestoelen met gerstsoep

Ingrediënten:
aardappel, bleekselderij, gedroogd eekhoorntjesbrood, parelgerst, peper, raapjes, selderijblad, water, wortel, zout en zure room

Keuken:
Oost-Europees / Asjkenazisch / Joods
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Bijgerecht uit De Joodse keuken:

Salsa verde

Ingrediënten:
ansjovisfilet, bladpeterselie, citroen, eidooier, kalfsbouillon, kappertjes, knoflook, matsemeel en olijfolie

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
saus
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner uit De Joodse keuken:

Visbouillon

Ingrediënten:
peperkorrels, suiker, ui, vissenkoppen, witte peper, wortel en zout

Keuken:
Asjkenazisch / Joods
Soort:
bouillon
Toon alle 1047 recepten in dit boek