R. Olney - Provence, een culinaire reis

Provence, een culinaire reis

authentieke recepten uit de Provence

Een boek van R. Olney

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Provence, een culinaire reis, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Provence een culinaire reis
Provence is de gouden hoek van Frankrijk. Het gebied reikt van de Alpen tot de Middellandse Zee, en van de Rhone tot de Italiaanse grens, en is uiterst gevarieerd. Het werd veroverd door de oude Grieken en de oude Romeinen, en huisvestte bijna een eeuw lang de Pauselijke zetel en bood onderdak aan beroemde kunstenaars als Van Gogh, Matisse, Cézanne, Picasso, Camus en Pagnol. Elk aspect van zijn geschiedenis heeft duidelijke sporen in dit gebied achtergelaten. Dit is een land van bloeiende tijm en geurige lavendel, van vuurrode tomaten en zonovergoten olijfbossen. De Provençaalse dis zou niet kunnen bestaan zonder de, ingrediënten die worden geleverd door onherbergzame berghellingen of door de diepblauwe wateren van de Cóte d’Azur. Op de tafel vindt men de resultaten van een gevarieerde en verrukkelijke keuken die is gebaseerd op de beste landbouwprodukten, zeebanket en vleessoorten, en een weerspiegeling is van een hoogstaande en eerbiedwaardige culinaire traditie. Geen culinair schrijver kent deze streek en zijn keuken beter dan Richard Olney, die 220 recepten heeft bijeengebracht die kenmerkend zijn voor het erfgoed en de eenvoud van de Provençaalse keuken. Dit zijn gerechten die al sinds eeuwen in lokale keukens worden bereid: de bouillabaisse van Marseille, de door Nice geïnspireerde estouffade, de soupe de poisson van de Bouches-du-Rhóne, gegratineerde aardappelen niet knoflook uit de Vaucluse, in rode wijn gepocheerde peren uit de Var. De recepten worden gevolgd door een uitgebreide woordenlijst waarin Richard Olney de hoekstenen van de Provenoçaalse keuken beschrijft: zoals hoe men aïoli, een coulis van tomaten en bouquets garnis maakt-, aanwijzingen voor het inmaken van olijven, zelf azijn maken en informatie over aanbevelenswaardige wijnen uit deze streek. De recepten zijn gefotografeerd door Peter Johnson, terwijl Janice Baker de stilering verzorgde. Daartoe reisden zij naar de Provence om de recepten tegen kleurrijke Provenoçaalse achtergronden vast te leggen. Daarnaast zorgen de landschapsfoto’s van Michael Freeman en de geïnformeerde tekst van Jacques Gantié voor een meer dan portret van het Provençaalse leven.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Dit boek bevat o.a. de volgende recepten

Er is een (volgens ons) nagenoeg gelijke editie van dit kookboek geindexeerd, mogelijk wijken de paginanummers hierdoor iets af. Teveel naar uw mening? Laat het ons weten.

Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Geroosterde gevulde kip - poulet farci en crapaudine

Ingrediënten:
broodkruim, brousse kaas, ei, kip, knoflook, nootmuskaat, olijfolie, parmezaanse kaas, peper, persillade, ricotta, spinazie en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / gevogelte
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Buffet / bijgerecht uit Provence:

Witte puree - purée blanche

Ingrediënten:
aardappel, boter, knoflook, knolselderij, meiraapje, peper, pimentbessen en ui

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Parelhoen met kool - pintade aux choux

Ingrediënten:
bouillon, bouquet garni, droge witte wijn, olijfolie, parelhoen, peper, savooiekool, ui, varkensworst, water, wortel, zout en zuurkoolspek

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / wild en gevogelte / varkensvlees
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Geroosterde lamsbout - gigot rôti à la provençale

Ingrediënten:
droge rode wijn, droge witte wijn, fijn zout, grof zout, knoflook, lamsbout, mirepoix, olijfolie, peper en provençaalse kruiden

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / lamsvlees
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht uit Provence:

Knoflooksoep - aïgo bouido

Ingrediënten:
gruyère, knoflook, laurierblad, olijfolie, oud brood, parmezaanse kaas, verse salieblaadjes, water en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Provence:

Paprika's uit de oven - piments doux au gratin

Ingrediënten:
ansjovis op zout, broodkruim, gele paprika, knoflook, olijfolie, peper, persillade, rode paprika, verse peterselie, zout en zwarte olijven

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / groente / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / hoofdgerecht uit Provence:

Konijn in gekruide saus - saupiquet de lapin

Ingrediënten:
ansjovis op zout, droge witte wijn, grof zout, kappertjes, knoflook, konijn, laurierblad, olijfolie, peper, provençaalse kruiden, verse peterselie, zout en zwarte olijven

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / wild
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / nagerecht / bij de koffie uit Provence:

Provençaalse pompoentaart - tarte de potiron

Ingrediënten:
amandel, bloem, boter, bruine rum, citroenrasp, ei, kristalsuiker, oranjebloesemwater, poedersuiker, pompoen, sinaasappelrasp, suiker en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
koek en gebak / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Gegrilde vis - daurade grillée

Ingrediënten:
citroen, olijfolie, pastis, pernod, ricard, rode poon, verse tijm, versgemalen zwarte peper, vis, wilde venkel, zeebrasem en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
barbecue/grill / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / tussengerecht uit Provence:

Gevulde tomaten uit Antibes - tomates farcies à l'antiboise

Ingrediënten:
ansjovis op zout, broodkruim, ei, grof zout, knoflook, olijfolie, peper, tomaat, ui, verse basilicum en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / groente / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht uit Provence:

Lentesoep - potage printanier

Ingrediënten:
bonenkruid, doperwt, ei, jonge artisjokken, jonge sjalot, jonge tuinbonen, lente-ui, nieuwe aardappel, olijfolie, parmezaanse kaas, snijbiet, versgemalen zwarte peper en zout

Keuken:
Frans / Provençaals
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Bijgerecht uit Provence:

Saffraan-aïoli

Ingrediënten:
broodkruim, citroensap, eierdooier, grof zeezout, knoflook, olijfolie, saffraandraadjes en water

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
saus/dressing/jus / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Provençaalse daurade - daurade au four

Ingrediënten:
daurade, dorade, droge witte wijn, groene paprika, knoflook, olijfolie, provençaalse kruiden, rode poon, tomaat, ui, versgemalen zwarte peper, zeebrasem, zout en zwarte olijven

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Provence:

Gegratineerde clams - tian de palourdes aux épinards

Ingrediënten:
bloem, broodkruim, clams, knoflook, melk, mossel, nootmuskaat, olijfolie, palourdes, peper, spinazie, tapijtschelpen, witte wijn en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / schaal- en schelpdieren
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Bijgerecht uit Provence:

Rijstpilaf - pilaf de riz

Ingrediënten:
boter, bouillon, langkorrelige rijst, olijfolie, ui en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
rijst / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / lunch / voorgerecht uit Provence:

Tomaten-omelet - omelet aux tomates

Ingrediënten:
cayennepeper, ei, knoflook, olijfolie, paprika, tomaat, versgemalen zwarte peper en zout

Keuken:
Frans / Provençaals / Zuid-Oostazië
Soort:
ei/omelet/frittata / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / bijgerecht / voorgerecht / hoofdgerecht uit Provence:

Gegratineerde spinazie met ei - roussin d'épinards

Ingrediënten:
bloem, broodkruim, ei, knoflook, melk, nootmuskaat, olijfolie, peper, persillade, spinazie, ui, verse peterselie en zout

Keuken:
Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Rog met kappertjessaus - raie sauce aux capres

Ingrediënten:
bloem, boter, citroensap, ei, kappertjes, olijfolie, rogvleugel, versgemalen zwarte peper, water, wittewijnazijn en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / hoofdgerecht uit Provence:

Daube in aspic - daube en gelée

Ingrediënten:
bouillon, bouquet garni, cognac, droge rode wijn, gaar stoofvlees, gedroogde boleten, grof zout, knoflook, macaroni, marc de provence, olijfolie, pekelspek, provençaalse kruiden, runderschenkelvlees, tomaat, ui, varkenspoot, varkenszwoerd, verse peterselie, vetspek, wortel, zout en zwarte olijf

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / vlees / schuim/mousse/gelei / rundvlees