Meehelpen met indexeren?

Het indexeren van zoveel mogelijk kookboeken is belangrijk voor een goede werking van onze zoekmachine. Wisten jullie dat je allemaal kan en mag meehelpen en dat je daar gratis abonnementen mee kan verdienen?

Meehelpen met indexeren?

Automatisch indexeren

We zijn al een tijdje op zoek naar manieren om het indexeren van kookboeken te versnellen. We werken bijvoorbeeld aan software om de kookboeken (deels) automatisch te indexeren. Deze software leest de kookboeken en haalt daar de titel en ingredienten zelf uit.

Wij vinden de kwaliteit van deze manier van indexeren echter nog te laag. Mensen zijn nauwkeuriger en kunnen bovendien waardevolle metadata toevoegen aan de recepten die niet uit het boek te halen is.

Gebruikers helpen mee

Indexeren is en blijft waarschijnlijk voor een belangrijk deel mensenwerk dus daar gaan we dan ook gewoon mee door. En sinds een tijdje hoeven we dat niet meer alleen te doen. We krijgen namelijk spontane hulp van een aantal van onze gebruikers.

Een aantal enthousiaste gebruikers van HeerlijkZoeken heeft ontdekt dat ze niet hoeven te wachten tot hun nog niet-doorzoekbare kookboeken door ons geïndexeerd worden, maar dat ze deze kookboeken zelf kunnen indexeren. Ook eigen recepten zijn op deze manier te bewaren en organiseren.

Het blijkt ook erg leuk. We hebben een Facebookgroep voor de indexeerders waar we elkaar op de hoogte houden van ons werk, vragen kunnen stellen en tips delen met elkaar.

Ineens gaat het indexeren van kookboeken drie keer zo snel! Daar hebben de indexeerders veel profijt van want het zijn hun kookboeken. Maar we geven op deze manier de waarde ook door aan de andere eigenaren van de kookboeken.

Ook meehelpen? Verdien een abonnement!

Wij waarderen de vrijwillige indexatie bijdrages enorm omdat niet alleen de indexeerder zelf hier profijt van heeft, maar ook andere gebruikers die de kookboeken op hun boekenplan hebben staan. De waardering laten we graag merken door er iets voor terug te geven.

Voor ieder geïndexeerd kookboek met meer dan 30 recepten geven wij een gratis halfjaarabonnement terug. Voorwaarde is dan wel dat het boek volledig is geïndexeerd, inclusief aanvullende gang, type en keuken tags (voor zover mogelijk), en dat het indexeren door ons is goedgekeurd.

Als je ook zin hebt om mee te helpen dan kan dat dus. Lees in dat geval de handleiding voor het indexeren eens door. Heb je interesse of vragen, stuur ons dat gewoon een mailtje, dan helpen we je op weg. En natuurlijk ben je dan ook welkom in onze speciale Facebookgroep.

Photos by Adrien Sala and Brooke Lark on Unsplashh