Het gouden kookboek 2019

Traditiegetrouw worden elk jaar in november de mooiste kookboeken verkozen. Ook dit jaar is er weer een mooie lijst met nominaties bekend gemaakt voor zowel een jury als de delicious.publieksprijs.
En na de verkiezing volgt een fijne kookboekenweek, lekker zo een maandje voor kerst…

Het gouden kookboek 2019

Kookboekenweek

Van 8 t/m 17 november is het weer kookboekenweek. 10 Dagen lang zetten boekenwinkels en bibliotheken, kookboeken in de schijnwerpers en draait alles even om mooie boeken en lekker koken.

Het gouden kookboek

De avond voor de kookboekenweek, donderdag 7 november wordt het gouden kookboek bekend gemaakt door juryvoorzitter Janny van der Heijden (culinair publiciste).

De jury die verder bestaat uit Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver en culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious), heeft een mooie shortlist samengesteld:

  • Bouillon – Jean Beddington (Karakter)
    Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken.

  • Brits bakboek – Regula Ysewijn (Carrera Culinair)
    Een must voor bakliefhebbers, geschreven door het Belgische jurylid van The Bake Off.

  • Eten met nijntje – Samuel Levie (Mercis)
    5 verhalen en 40 recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!

  • Indorock – Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine)
    Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.

  • Najat – Najat Kaanache (Luitingh-Sijthoff)
    Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.

Publieksprijs

Naast de juryprijs kunnen wij met z’n allen ook een beste en mooiste kookboek kiezen, de delicious.publieksprijs. delicious.magazine stelde een lijst samen uit de populairste kookboeken van 2019 die goed passen bij het populaire foodmagazine:

  • De bijbel van de Franse keuken - Alain Caron (Carrera Culinair)

  • Home Sweet Home XMAS - Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers)

  • Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland - Charlotte en Onno Kleyn (Amsterdam University Press)

  • Masterclass cakes - Rutger van den Broek (Carrera Culinair)

  • Smokey Goodness Winter - Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers)

Lekkere lijst hoor, snel naar de website van delicious toe om te stemmen!

Amsterdam Symposium on the History of Food

En dan hebben we ook nog het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, georganiseerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op 15 en 16 november. Op het symposium wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt aan Alain Passard, vanwege zijn verdienstelijkheden voor de gastronomie.

Wat een feest zeg deze week. Ik ga alvast even stemmen, jullie ook?