Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Liever lokaal

365 dagen per jaar

Een boek van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn

We hebben 442 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Liever lokaal, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen!
Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food

Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten - dat is waar ‘Liever lokaal’ over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?

je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen - van hooikoorts tot filemeldingen - maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ ‘Liever lokaal’ is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder - om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!


Annette van Ruitenburg is een culinaire duizendpoot. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van Slow Food Texel en schreef eerder al succesvolle kookboeken samen met fotografe Ruth de Ruwe, onder andere over vergeten groenten en over Texel en de andere Waddeneilanden. René Zanderink is bioloog en journalist. Hij adviseert over (agro)biodiversiteit en is lid van de commissie Ark van de Smaak van Slow Food Nederland. Elsje Bruijnestein is culinair schrijver,fotograaf met een voorliefde voor Slow Food -koken met lokaal eten uit het seizoen, en mede-oprichtster van het Slow Food Convivium Gooi, Eem & Vecht.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Liever lokaal

Een greep uit de 442 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Gefrituurde wijting

Ingrediënten:
bloem, citroen, olie, peper, bladpeterselie, wijtingfilet en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
frituur / vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Picknick / diner / lunch / buffet / voorgerecht uit Liever lokaal:

Mosterdsoep met andijvie en (vegetarische) spekjes

Ingrediënten:
andijvie, boter, groentebouillon, ingelegde tomaten, kaas, kippenbouillon, knoflook, lamsoorhoning, mosterd, peper, sjalot, slagroom, spekblokjes, vegetarische spekjes, vlees, voorjaarshoning en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Heilbot met witte wijnsaus

Ingrediënten:
boter, droge witte wijn, heilbotfilet, peper, sinaasappelschil, sjalot, slagroom, tijm en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Klaverzuring met tapenade van paddestoelen

Ingrediënten:
boter, citroensap, croutons, geitenkaas, honing, kappertjes, kastanjechampignons, klaverzuring, klaverzuringknolletjes, knoflook, koemelkkaas, olijfolie, paddenstoelen, peper, peterselie, shiitakes, suiker, tijm, zout en zwarte olijven

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch / paddenstoelen
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / voorgerecht uit Liever lokaal:

Soep van de zeven smarten

Ingrediënten:
andijvie, azijn, bieslook, bloem, boter, cichorei, knoflook, mosterdblad, peterselie, raapstelen, radijsloof, spinazie, ui, waterkers, zout en zuring

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Mayonaise

Ingrediënten:
azijn, citroensap, eidooier, olie, peper en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
saus / vegetarisch / mosterd
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Mul in vijgenblad

Ingrediënten:
citroensap, ingelegde tomaten, knoflook, majoraan, mullen, olijfolie, oregano, peper, salie, tijm, tomaten, vijgenbladeren en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht / avondmaal uit Liever lokaal:

Texelse verleiding met ui

Ingrediënten:
aardappel, boter, broodkruim, gele ui, gezouten ansjovis, olijfolie, paneermeel, peper, schiedamse moutwijnjenever, slagroom, texels oorlam en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Recept uit Liever lokaal:

Vruchtenjam

Ingrediënten:
geleisuiker en fruit

Keuken:
Hollands
Soort:
zoet / chutney/pickle/jam/compote / broodbeleg / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Ontbijt / brunch / lunch uit Liever lokaal:

Canadese 'ploye'

Ingrediënten:
bakpoeder, boekweitmeel, boter, olie, tarwebloem en zeezout

Keuken:
Canadees / Hollands
Soort:
pannenkoeken en flensjes / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Heekpakketje met linzen

Ingrediënten:
bleekselderij, bosui, citroensap, droge witte wijn, groene linzen, heekmoten, knoflook, koriander, olijfolie, olijfolie extra vierge, peper, peterselie, prei, rode linzen, venkel, winterwortel en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Pindasaus

Ingrediënten:
chilipeper, citroensap, groentebouillon, ketjap asin, ketjap manis, ketoembar, koenjit, kokosmelk, pindakaas, santen en zeezout

Keuken:
Hollands
Soort:
saus / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Liever lokaal:

Salade van parelgort en kaas met herfstbloemen

Ingrediënten:
basilicum, bramenblad, geitenkaasjes, gemalen korianderzaad, goudsbloem, groentebouillon, korenbloem, mosterd, olijfolie, parelgort, peper, rode chilipeper, rode ui, rozenblaadjes, waterkers, wittewijnazijn en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Lunch / bijgerecht uit Liever lokaal:

Posteleinsalade

Ingrediënten:
azijn, mosterd, olie, postelein, sinaasappelsap en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Basisrecept uit Liever lokaal:

Briseerdeeg

Ingrediënten:
bloem, boter, eidooier, melk en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Rouleau van parelhoen

Ingrediënten:
boter, eiwit, gedroogde morieljes, madera, parelhoenborstfilet, parelhoenvlees, pistachenoten, slagroom, zout en zwarte peper

Keuken:
Hollands
Soort:
gevogelte
Toon alle 442 recepten in dit boek