Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Liever lokaal

365 dagen per jaar

Een boek van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn

We hebben 442 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Liever lokaal, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen!
Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food

Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten - dat is waar ‘Liever lokaal’ over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?

je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen - van hooikoorts tot filemeldingen - maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ ‘Liever lokaal’ is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder - om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!


Annette van Ruitenburg is een culinaire duizendpoot. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van Slow Food Texel en schreef eerder al succesvolle kookboeken samen met fotografe Ruth de Ruwe, onder andere over vergeten groenten en over Texel en de andere Waddeneilanden. René Zanderink is bioloog en journalist. Hij adviseert over (agro)biodiversiteit en is lid van de commissie Ark van de Smaak van Slow Food Nederland. Elsje Bruijnestein is culinair schrijver,fotograaf met een voorliefde voor Slow Food -koken met lokaal eten uit het seizoen, en mede-oprichtster van het Slow Food Convivium Gooi, Eem & Vecht.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Liever lokaal

Een greep uit de 442 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Gerookte harder

Ingrediënten:
bruine basterdsuiker, grof zeezout en harderfilet

Keuken:
Hollands
Soort:
roken / vis / rookmot
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / snack of tussendoortje / nagerecht / bij de koffie uit Liever lokaal:

Pompoentaart

Ingrediënten:
appeldiksap, basterdsuiker, bloem, boter, bruine basterdsuiker, cranberrydiksap, ei, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, pompoen, slagroom en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
zoet / gebak, koek, taart, pudding / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Gestoofd rundvlees met champignons

Ingrediënten:
bloem, boter, champignons, gedroogde peterselie, kastanjechampignons, knoflook, laurier, olie, peper, rode wijn, runderlappen, selderijknol, spekblokjes, tijm, ui, uitjes, vleesbouillon, winterwortel, wortelpeterselieloof en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
stoofgerecht / vlees
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / snack of tussendoortje / nagerecht uit Liever lokaal:

Aardappelkoek met Limburgse kaas en stroop

Ingrediënten:
bloem, bloemige aardappel, boter, gedroogde gist, limburgse kaas, limburgse stroop, melk, olie, suiker en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Gebakken runderlever met gebakken uien

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, boter, citroenolie, citroenrasp, kruimige aardappel, lever, melk, olijfolie, peper, rode wijn, rodewijnazijn, suiker, tijm, ui en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
orgaanvlees
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Drank (alcoholisch) / dranken / drinken uit Liever lokaal:

Moerbei op alcohol

Ingrediënten:
brandewijn, gin, moerbeien en suiker

Keuken:
Hollands
Soort:
fruit / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / voorgerecht / avondmaal uit Liever lokaal:

Apostelensoep met kervel

Ingrediënten:
bieslook, bloem, boter, eidooier, kervel, kippenvlees, kruidenbouillon, peper, slagroom, ui, vegetarische kipstukjes en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / gevogelte / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / nagerecht / bij de koffie uit Liever lokaal:

Vlierbloesemtaart

Ingrediënten:
biscuitjes, boter, crème de pêche, crème fraîche, gelatine, koekjes, perziklikeur, slagroom, suiker, vlierbloesemgelei, vlierbloesemschermen en vlierbloesemschermensap

Keuken:
Hollands
Soort:
gebak, koek, taart, pudding / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / bijgerecht / voorgerecht uit Liever lokaal:

Bietenparelgort met jonge geitenkaas

Ingrediënten:
bietensap, bladpeterselie, hazelnotenolie, knoflook, olijfolie, parelgort, sjalot, verse geitenkaas en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / snack of tussendoortje / nagerecht / bij de koffie uit Liever lokaal:

Vlierbessentaaret

Ingrediënten:
bastognekoeken, boter, crème de cassis, crème fraîche, fijne kristalsuiker, friese dumpkes, gelatine, gemberkoek, slagroom en vlierbessensap

Keuken:
Hollands
Soort:
zoet / gebak, koek, taart, pudding / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Lamszwezerik met een oosters tintje

Ingrediënten:
bloem, bloemendaalse kool, boter, court-bouillon, groene kool, kerriepoeder, lamszwezerik, olie, peper, ras el hanout, vadouvan, veldsla, winterpostelein en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Basisrecept uit Liever lokaal:

Court-bouillon

Ingrediënten:
azijn, citroensap, droge witte wijn, laurier, peterselie, prei, tijm, ui en zeezout

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Toon alle 442 recepten in dit boek