Raapsteeltje geïndexeerd.

(H)eerlijk eten in Nederland luidt de subtitel van Raapsteeltje, een kookboek van auteur Simone Kroon. Het kookboek neemt lokale traditionele producten uit Nederland als uitgangspunt en geeft ons daarmee naast heerlijke recepten tevens een belangrijke boodschap mee.

Raapsteeltje geïndexeerd.

“Uit onderzoek blijkt dat sommige kinderen uit de Randstad denken dat melk uit de fabriek komt. Hebben die kinderen geen gelijk? Veel van ons eten komt inderdaad tot ons via de voedselindustrie. En niet van Bertolli-omaatjes en blije boerinnen.” schrijft Simone Kroon in haar inleiding.

Kroon is op zoek gegaan naar ‘echt’ eten en daarbij heeft ze zich beperkt tot Nederland. Het resultaat van deze zoektocht is een heerlijk kookboek dat in 2008 uitgeroepen is tot kookboek van het jaar in de categorie Nederlands.

Het boek is ingedeeld per ingredient, en die niet eens op alfabetische volgorde. De ingredienten zijn lokale traditionele en soms ambachtelijke specialiteiten uit het hele land, van Limburg tot de waddeneilanden. Cranberry’s van Terschelling, kreeften uit de Oosterschelde, Amsterdamse osseworst, Friese nagelkaas, hoenders uit Noord-Holland, bakleverworst uit Twente en Westlandse druiven om er maar eens een paar te noemen.

Per ingredient worden 2 tot 3 recepten beschreven. Er wordt geen vaste indeling in gangen wordt gehanteerd, maar per ingredient worden haast willekeurige gangen gegeven waarbij goed wordt gekeken hoe het ingredient het best tot zijn recht komt.

De recepten variëren bovendien van toegankelijk en alledaags tot chique hoofdgerechten. Het kookboek is niet bedoeld voor een bepaalde gelegenheid, maar wil vooral inspireren tot het gebruik van alle mooie producten die we dichtbij hebben in Nederland.

Raapsteeltje is echt een van de mooiste kookboeken die ik in mijn boekenkast heb staan.

Het boek is hier te koop.