Waarom indexeren wij al die kookboeken eigenlijk?

Eerst indexeerde ik alleen, mijn eigen kookboeken. Maar inmiddels wordt ik geholpen door een enthousiaste groep kookboekenliefhebbers die op hun beurt hun eigen kookboeken indexeren. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Waarom indexeren wij al die kookboeken eigenlijk?

Ik moet natuurlijk oppassen dat ik niet teveel voor mezelf schrijf, maar ik denk dat we allemaal in meer of mindere mate ‘last’ hebben van de volgende drie verschijnselen.

Lekker eten

Het eindresultaat van alle culinaire activiteiten -het eten- is natuurlijk ook waar het allemaal mee begint.

De nieuwsgierigheid naar het gerecht, de opmaak, de geuren en smaken, het stillen van onze eigen honger, maar ook die van anderen, daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.

Vaak is eten ook meer dan slechts honger stillen. Samen eten, met vrienden, familie of ander gezelschap creëert een extra dimensie; samen eten verbindt en verbroedert.

En ik denk dat wij het liefst ook gerechten eten die ons voeden, gezond voor ons zijn en ons sterker maken. Gerechten gemaakt met verse en duurzaam geproduceerde ingrediënten zijn goed voor ons en smaken beter.

Koken

Maar geen smakelijk gerecht zonder koken, althans niet voor ons; kant-en-klaar maaltijden komen er bij ons niet in. Wij willen graag weten wat we eten. Wij willen zelf de hierboven genoemde verse en duurzame ingrediënten uitkiezen en bereiden.

Op zoek naar inspiratie spitten we door onze kookboeken, tijdschriften, oude schoenendozen en verzamelmappen. We zoeken (soms zelfs) op internet en kijken kookprogramma’s op tv. Alleen de pret die we daar van beleven is al geweldig.

Boodschappen doen is ook al zo’n feest. Het liefst in toko’s, Turkse- en andere lokale specialiteitenwinkeltjes. We weten echt wel waarvoor we komen, maar doen er twee keer zo lang over dan nodig omdat het gewoon onweerstaanbare plekken zijn.

En dan de keuken in. Mise en place maken, oven op temperatuur, ijsmachine koud, sous-vide warm, bakken, koken, stoven. Soms ben je geconcentreerd, soms moet je creatief zijn. Soms is het gewoon hard werken, en soms heb je gezelschap en is het gewoon gezellig. Koken is het mooiste wat er is!

Kookboeken

Tja, en dan onze tientallen kookboeken. Die stonden er natuurlijk niet zomaar opeens.

Wie weet nog wat zijn of haar eerste kookboek was? Het is een keer begonnen met één boek. En dan heeft het je te pakken. Die eerste inspiratie proeft naar meer. Er mislukt een keer een recept, maar meestal zet je gerechten op tafel waarmee je je grenzen steeds weer iets verlegt. Je wilt nog een boek van die auteur, of juist een heel ander boek. Of je krijgt inspiratie aangereikt, je krijgt kookboeken kado.

Op een gegeven moment zijn het niet alleen culinaire handleidingen meer, maar lees je de verhalen en geniet je van de mooie foto’s. Je kookboeken helpen je in de keuken, met je hobby. Maar ze geven je ook buiten de keuken inspiratie en ontspanning.

Je wordt blij van je kookboeken. Je kookboeken worden je dierbaar.

Begint er iets herkenbaar te kriebelen? Doe dan gewoon met ons mee. Schrijf je in, plaats je kookboeken op je persoonlijke boekenplank en lees eens verder over eigen recepten, meehelpen met indexeren of zelfs de handleiding indexeren.

Photos by Joanna Boj and John Legrand on Unsplash