HeerlijkPlukken met Elsje Bruijnesteijn

Tijdens de uitreiking van het kookboek van het jaar 2015 sprak ik Elsje Bruijnesteijn, winnaar van het gouden kookboek van dat jaar. Elsje bleek niet alleen prijswinnende kookboeken te schrijven, maar is ook wildplukster.

HeerlijkPlukken met Elsje Bruijnesteijn

Wildplukken

Ik haalde wel eens wat uit de natuur, maar dat bleef beperkt tot tamme kastanjes en eekhoorntjesbrood in de herfst, en vlierbloesem en brandnetel in de lente. Maar vorig jaar werd ik nieuwsgieriger nadat ik twee daslook plantjes had gekocht voor in mijn kruidentuintje en later tijdens een boswandeling hele velden daslook tegenkwam.

Elke week gaan we met z’n allen massaal naar de supermarkten en kopen daar wat we nodig denken te hebben voor onze maaltijden. Ingrediënten uit Nederland of ver daarbuiten, in of buiten het seizoen, het maakt niet uit. We weten het ook gewoon niet meer; we denken dat alles uit de supermarkt komt en denken helemaal niet meer aan boeren en natuur.

Ik wilde graag een keer mee met een wildplukwandeling, en dacht toen weer aan Elsje. Op haar website vertelt ze van alles over zichzelf, wildplukken, haar boeken en wilde recepten. Een afspraak was zo gemaakt.

De laatste zondag in februari spraken we af bij kasteel Groeneveld in Baarn. Met een groep van zo’n 10 a 12 mensen maakten we een ontzettend leuke wandeling van twee uur door de bossen rondom het kasteel.

Elsje vertelt op een heerlijk ontspannen manier over planten, kruiden, paddestoelen en berkenwater. Waar ik op hoopte was waar; overal waar je loopt kom je eetbare planten en kruiden tegen. Hondsdraf, veldkers, look-zonder-look, paardebloem, madelief, weegbree, lieve vrouwe bedstro en ga zo maar door.

Na de wandeling proefden we tonic van dennentoppen en roomkaas met wilde kruiden in de keuken van het kasteel en praatten we nog wat na over natuur, smaken en bewaren.

Het leuke is dat geen boswandeling meer hetzelfde is na een wandeling met Elsje. Overal zie je eten. Mijn eerste missie is een paar nieuwe daslook plantjes voor in mijn nieuw kruidentuintje….

De Wilde Kalender

Elsje Bruijnesteijn heeft ook hele gave kookboeken op haar naam staan. Alhoewel De Wilde Kalender maar 4 recepten bevat is het wel degelijk een kookboek. Het boek vertelt je van alles over het koken in de seizoenen met verse ingrediënten van de boer, uit de moestuin of uit het wild, zee, bos of park.

Het is een super handig naslagwerk waarin de lezer per seizoen kan opzoeken wat er op dat moment vers te verkrijgen is. De ingrediënten zijn op een handige manier gesorteerd per categorie zoals, Bloesem en bloemen, Fruit, Groente, Kruiden en specerijen, Paddenstoelen, Noten en zaden, Vlees, Vis en zelfs Insecten. Eigenlijk moet elke serieuze kok dit kookboek steeds dicht bij de hand hebben.

De Wilde Kalender is hier te koop.

Liever Lokaal

Waar De Wilde Kalender slecht vier recepten bevat, één voor elk seizoen, bevat Liever Lokaal één recept voor elke dag van het jaar. 365 recepten dus, die allemaal zijn afgestemd op duurzame principes die ook bij de Slow Food beweging hoog in het vaandel staan.

Elsje maakte dit boek samen met slow food vrienden Anette van Ruitenburg en René Zanderink. Samen hebben zij een bijzonder kookboek gemaakt dat rekening houdt met waar en wanneer ingredienten groeien en op hun best zijn. Geen uit Kenia ingevlogen sperziebonen in de winter dus, maar liever Texelse schapenkaas, Oosterschelde kreeft, vis, schaal- en schelpdieren uit de Waddenzee, Limburger stroop of Drents heideschaap. Allemaal voorbeelden van Nederlandse presidia uit de Ark van Smaak.

Het boek is georganiseerd volgens het principe ‘3 x V + 1 feestdag’; per week twee recepten met vlees, twee recepten met vis, schaal- of schelpdieren, twee vegetarische recepten en één keer kliekjes, soep, of juist een feestmaaltijd. Van 1 januari tot en met 31 december, 365 recepten in het seizoen, rekening houdend met principes van de Slow Food beweging en de Nederlandse terroir; naast de winkel en eigen moestuin mogen er natuurlijk ook verse ingredienten uit de natuur worden gehaald.

Dit boek haalt je uit de sleur; de saaie voorspelbaarheid van de supermarkt maakt plaats voor diversiteit en verassing. Haal dit boek in huis, laat je verassen en besef dat het anders kan dan het hele jaar door hetzelfde koken.

Liever Lokaal is hier te koop.

Beide boeken zijn uitgegeven door Fontaine Uitgevers.

Photo by Christopher Beloch on Unsplash