Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Literalicious

het literair kookboek, culinaire meesterwerken op tafel gezet

Een boek van Tamara Verheij en Koen de Groote

We hebben 40 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken uw kookboeken, zoals Literalicious, online doorzoekbaar zodat u uw favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken u thuis hebt staan.

Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 De vrienden van Eline Vere: Restaurant Basaal bij Eline Vere van Louis Couperus Hoofdstuk 2 De hond ligt waar iets te eten valt: Restaurant Destino bij Reizigers bij een herberg van H.M. van den Brink Hoofdstuk 3 De minnaar van Georgina Spica: Restaurant ‘t Diekhuus bij Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein Hoofdstuk 4 Een kreeft uit een sprookje: Restaurant De culinaire werkplaats bij Paralipomena orphica van Harry Mulisch Hoofdstuk 5 De kok en de verbeelding: Restaurant ‘t Amusement bij Delle Weel van Anjet Daanje Hoofdstuk 6 Een middeleeuws banket op het Hogeland: Restaurant ‘t Korensant bij Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter Hoofdstuk 7 Troost voor een tv-kok: Restaurant Les Arômes bij Troost van Ronald Giphart Hoofdstuk 8 De hongerwinter van 44-45: Restaurant Greetje bij De avonden van Gerard Reve Hoofdstuk 9 De vrouwen van Rob Dilling: Restaurant Rebecca bij Gifsla van Jan Wolkers Hoofdstuk 10 De pink die over de tafel zweeft: Restaurant Rotisserie Zott bij Het diner van Herman Koch Colofon Dankwoord Register van recepten Register van lokaties - Literalicious is een culinaire reis door acht Nederlandse romans, een verhalenbundel en een cultuurschets. Literalicious is een literair kookboek met prachtige fotografie - soms geïnspireerd op een scène uit één van de romans, vaak ook op een gevoel dat een verhaal bij de lezer oproept. Tien chefkoks ontwikkelden in hun restaurantkeukens de recepten voor een literair viergangenmenu. Zij lieten zich veelal aanmoedigen door de gastronomie en eetcultuur in de romans. Recepten en foodfotografie worden afgewisseld met interviews met de chefkoks en korte essays over de rol van eten in de boeken.

‘Als ik een roman lees waarin een culinaire scène levendig wordt beschreven, beginnen mijn smaakpapillen te kriebelen en breekt er een vlammende onrust in mij los. Ik moet het boek dan weg leggen. De behoefte zelf te gaan koken heeft het dan gewonnen van het leesvoer. Of het verhaal nu plaatsvindt in de middeleeuwen, het heden of in de toekomst, het geschreven is door een vijftiger, tachtiger of debutant, dat maakt niet uit - bij mij gaat de koelkast open en het fornuis aan. Soms speelt een schrijver met de zintuigen van zijn lezers, soms gebruikt hij keuken of voedsel als een metafoor, meestal echter beschrijft hij de gastronomische gebeurtenis slechts zijdelings, als literaire couleur locale, zonder zich bewust te zijn van de kooklust die hij prikkelt bij de lezer. Bij dit boek heb ik daar echter geen last van. Hier geven tien chefkoks, geïnspireerd op culinaire scènes uit Nederlandse romans, hun keukengeheimen prijs. Een kookboek dat leesgenot opwekt.’ Threes Anna - auteur van o.a. De stille stad en Wachten op de moesson

‘Literalicious is zo’n mooi en smakelijk boek dat je in de verleiding komt zelf een restaurant te openen om daar dan een roman over te schrijven, vol recepten ook en met de foto’s erbij.’ Theo Hakkert - De Twentsche Courant Tubantia - ‘Een eetcultuur bestaat wel degelijk in Nederlandse romans. Een boek om van te watertanden.’ - ‘Groots is de ambitie van dit kookboek.’


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Literalicious

Een greep uit de 40 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / hoofdgerecht uit Literalicious:

Gevogelte in perkament papier

Ingrediënten:
aardappel, basilicum, bloem, citroenolie, eiwit, amandel, kwartelborst, peterselie, roquefort, salie en spitskool

Soort:
gevogelte
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / hoofdgerecht uit Literalicious:

Ree uit de westpolder

Ingrediënten:
arachideolie, aubergine, boter, courgette, drop, gort, honing, jeneverbes, knoflook, kruidnagel, olijfolie, paprika, prei, reebout, rode wijn, rozemarijn, salmiak, spelt, tijm, tomaat, tomatenpuree, ui, wild en wortel

Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / voorgerecht uit Literalicious:

Houtduif met cacaoravioli

Ingrediënten:
bloem, boter, cacaopoeder, ei, eidooier, gekonfijte duivenpoten, gevogeltebouillon, houtduifborstfilet, kastanje, knoflook, kristalsuiker, olijfolie en rucola

Soort:
wild en gevogelte
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / voorgerecht uit Literalicious:

Potage Agnes Sorel

Ingrediënten:
bloem, boter, champignon, droge sherry, kalfstong, kerrie, kippenbouillon, room en sjalot

Soort:
vlees / soep/bouillon
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / nagerecht uit Literalicious:

Tiramusi met wit koffieijs

Ingrediënten:
eidooier, eiwit, grand marnier, koffiebonen, lange vingers, mascarpone, melk, room en suiker

Soort:
zoet / vegetarisch
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / voorgerecht uit Literalicious:

Gazpacho de sandía

Ingrediënten:
belegen sherryazijn, extra vierge-olijfolie, feta, kerstomaat, komkommer, rode paprika, tijm, watermeloen en zuurdesembrood

Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / nagerecht uit Literalicious:

Gebakken oortjes

Ingrediënten:
amandelen, bloem, blue de wolvega, boter, duindoornsiroop, eendenlever, eidooier, eiwit, gist, kaneel, krenten, slagroom, suiker, sukade en yoghurt

Soort:
zoet / wild en gevogelte
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / voorgerecht uit Literalicious:

Calamar relleno con arroz mar y montaña

Ingrediënten:
bombarijst, butifarra blanca, citroen, gamba's, groene paprika, kerstomaat, knoflook, peterselie, pijlstaartinktvis, risottorijst, rode paprika, rozemarijn, snijbonen, tijm en visbouillon

Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren
Een recept uit Tamara Verheij en Koen de Groote - Literalicious

Diner / nagerecht uit Literalicious:

Zomerfruit met yoghurt en yuzu-ijs

Ingrediënten:
aardbeien, blauwe bessen, boerenyoghurt, bramen, frambozen, limoen, poedersuiker, rode bessen, witte basterdsuiker en yuzu

Soort:
zoet / vegetarisch
Toon alle 40 recepten in dit boek